Tema: Bakgrunnssjekker og verifisering av identitet. Politiattester

Forfalsket vitnemål som "spøk". Førte til utestengelse fra høyere utdanning

Redaksjonen10.04.2025
Oslo met

I april 2025 ble det kjent at en søker til høyere utdanning i Norge ble utestengt i ett år etter å ha levert inn forfalskede vitnemål. Søkeren hevdet at handlingen var ment som en spøk og en test av opptakssystemets robusthet, men både universitetet og Felles klagenemnd tok saken alvorlig og opprettholdt utestengelsen.

Bakgrunn for saken

Søkeren hadde sendt inn søknader til flere utdanningsinstitusjoner, inkludert OsloMet, VID vitenskapelige høgskole og Universitetet i Oslo, for opptak til høsten 2024. Vedlagt søknaden var et vitnemål som viste en poengsum på 53,3, tilsvarende et karaktersnitt på 5,3 med tilleggspoeng. Søkeren fikk tilbud om studieplass ved VID.

Under søknadsbehandlingen ba OsloMet om dokumentasjon på at søkeren hadde fullført matematikk R1, et krav for opptak til enkelte studier. Søkeren lastet opp et nytt vitnemål, som også viste seg å være forfalsket. Begge vitnemålene ble bekreftet som falske av søkeren selv.

Søkerens forklaring og universitetets reaksjon

I sin forklaring til OsloMet uttalte søkeren at hensikten ikke var å faktisk begynne å studere, men å teste hvor grundig Samordna opptak og opptakskontorene undersøker dokumenter. Søkeren hevdet at handlingen var ment som en spøk og uttrykte anger for det som ble beskrevet som en alvorlig feilvurdering.

OsloMet tok imidlertid saken på alvor og politianmeldte søkeren. I tillegg ble søkeren utestengt fra all høyere utdanning i Norge i ett år. Søkeren klaget på vedtaket til Felles klagenemnd, som behandlet saken tidligere i år.

Felles klagenemnds vurdering

Felles klagenemnd, det nasjonale organet som behandler klagesaker fra studenter, opprettholdt universitetets vedtak. Nemnda la ikke vekt på at handlingen var ment som en spøk, men anså saken som alvorlig og mente at en karantenetid på ett år var en passende reaksjon.

Nemnda har tidligere behandlet lignende saker, og praksisen viser at forsettlig fusk normalt fører til utestengelse i to semestre, mens grovt uaktsomt fusk gir utestengelse i ett semester. I dette tilfellet ble handlingen vurdert som alvorlig nok til å rettferdiggjøre en ettårig utestengelse.

I alvorlige og grove tilfeller har man også sett at man kan risikere politianmeldelse og straff for dokumentfalsk.

Viktig med grundig kontroll og verifisering av utdanning

Saken illustrerer viktigheten av å kontrollere grundig søkeres dokumentasjon av utdanning, ikke bare i forbindelse med opptak til studier, men like mye i forbindelse med ansettelser. Mørketallene kan være store i den forbindelsen. Gjennom å gjøre en bakgrunnsjekk kan man lett avdekke forsøk på forfalskning.

Saken ble først publisert i Khrono.