Signere PDF dokument elektronisk
Tiden for papir og penn er over - i hvertfall når det gjelder signering av dokumenter. Har du først prøvd å signere noe elektronisk så vil du aldri gå tilbake til noen annen måte. Det vanligste formatet man signerer på i dag er som regel PDF-dokumenter.
Slik signerer du en PDF-fil gratis:
- Opprett en konto i Manymore og gå til > Opprett+ i toppmenyen > Ny e-signatur
- Trykk Last opp og velg PDF-dokumentet som skal underskrives
- Gi dokumentet et navn - dette er navnet som mottakeren vil se og som vil komme i det ferdig signerte dokumentet.
- Legg mottakere til de som skal signere dokumentet. Du trenger bare legge til navn og epost. Du kan legge til så mange mottakere du ønsker.
- Dersom du ønsker å sende en kopi til noen etter at dokumentet er ferdigsignert, så kan du også legge til dette under > Send en kopi
- Trykk på > Bekreft opplysninger
- Du kommer da til oppsummeringssiden. Dersom det ser riktig ut, trykk på > Send til signering.
En invitasjon til å signere dokumentet blir sendt ut til de som skal underskrive.
- De klikker på lenken i eposten og kommer til en side der de kan åpne dokumentet og lese innholdet.
- Deretter velger de å signere. De kan enten tegne inn underskriften eller taste den inn.
Dersom de ikke signerer innen rimelig tid så kan du enkelt sende ut en påminnelse fra kontoen din. Systemet vil ellers sende ut regelmessige påminnelser automatisk slik du slipper å gjøre det.
Når alle har signert vil samtlige få en kopi i eposten av det ferdigsignerte dokumentet. Du vil også finne dokumentet under > E-signaturer i kontoen din.
PDF-signatur er juridisk gyldig
Det er mange som lurer på om e-signaturer på PDF-dokumenter er gyldig i en juridisk sammenheng.
Elektroniske dokumenter og signaturer i PDF-format er like juridisk gyldige som tradisjonelle underskrifter med penn på papir.
Dette er fastslått både gjennom praksis i norsk lovgivning og i EU direktivet fra 1999.
Hvordan lage elektronisk signatur
Det er to måter du enkelt kan lage din elektroniske signatur på:
- Du kan skrive inn navnet ditt med tastaturet og systemet vil lage en signatur som representerer din håndskrevne underskrift
- Du kan tegne inn din underskrift. Enten ved å bruke musen eller trackpad på din bærbare datamaskin, eller ved å bruke fingeren rett på skjermen på mobilen eller nettbrettet ditt.
Hvordan signere PDF fil på mobil
Det er ingen hindring å signere en PDF på mobil. Faktisk er løsningen tilrettelagt for mindre skjermer og du kan til og med bruke fingeren til å skrive inn din egen signatur på dokumentet som skal signeres.
Uansett hvilken skjermstørrelse du har, om det er et nettbrett, mobil eller en bærbar PC så kan du signere PDF-dokumenter.
Du kan signere PDF gratis
Manymore Sign er den eneste løsningen på markedet som tilbyr gratis og ubegrenset signering av PDF’er. Dette gjelder tradisjonell elektronisk signering via e-post. De fleste andre tjenester lar deg kanskje gjennomføre en test-signering eller har begrensninger på antall, eller det koster rett og slett penger fra første signering.
Dersom du ønsker å signere med BankID er dette en betalt tjeneste ettersom BankID tar seg betalt for tjenesten. Men dokumentet er fremdeles juridisk gyldig også med standard, gratis e-signering.
Hva er PDF og hvorfor brukes dette ofte til signerte dokumenter?
De fleste dokumenter man signerer på idag er i PDF-format. Dette står for Portable Document Format og er et åpent elektronisk filformat, spesielt utviklet for å utveksle dokumenter. I motsetning til for eksempel word-dokumenter eller tekst-dokumenter så er PDF generelt ansett for å ikke kunne endres når det først er laget. (Dette er en sannhet med modifikasjoner, men det krever i det minste spesiell kunnskap for å kunne endre innholdet.)
Den store fordelen med PDF er at det er enkelt å lage, og kan enkelt sendes til andre. I tillegg beholdes formatering og utseende slik at når man ser filen på egen maskin så kan man være sikker på at filen vil være lik hos andre. Dvs formatet er uavhengig av maskinen og programvaren man bruker, om man ser filen på en mobil, nettbrett, en Mac eller PC, så vil filen være uforandret og lik.
Man kan også nokså lett gjøre filen liten av størrelse som gjør det enkelt å sende filene som vedlegg i e-post eller laste opp til skytjenester.
I tillegg er det mulig å legge begrensninger på selve PDF-filen i form av å passordbeskytte innholdet eller om man skal kunne kopiere innholdet. Man kan også legge til digitale sertifikater som garanterer at innholdet ikke er endret.
For å kunne åpne PDF-filer så kreves det bare programmer som gjerne er gratis tilgjengelig. F.eks. Acrobat-leser eller Forhåndsvisning (for Mac), eventuelt open source alternativer som LibreOffice der man også kan editere og endre PDFer. I tillegg støtter de fleste nettlesere å åpne og lese PDF-dokumenter. Fleksibelt filformat med andre ord som anbefales nå du skal opprette og sende avtaler og kontrakter til elektronisk signering.