Hva er et varsel?
Mange lurer på hva et varsel er og hva man kan varsle om. Nedenfor prøver vi å svare på noen av de vanligste spørsmålene som mange har.
Et varsel er en ytring eller melding om et kritikkverdig forhold, men hva menes egentlig med dette i lovens forstand?
Hva er varsling om kritikkverdige forhold?
Varsling er at vi sier ifra om kritikkverdige forhold til noen som kan gjøre noe med det. Med kritikkverdige forhold menes i denne sammenhengen forhold som er i strid med
- lover og regler (rettsregler)
- skriftlige etiske retningslinjer
- etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet
Lovbrudd og straffbare forhold anses alltid som kritikkverdige forhold. Eksempler på kritikkverdige forhold er
- fare for liv eller helse
- korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet, myndighetsmisbruk
- uforsvarlig arbeidsmiljø
- brudd på personopplysningssikkerheten
Hvis noe er kritikkverdig, er dette et varsel?
Nei ikke nødvendigvis.
Du kan alltids mene at noe er kritikkverdig, men dersom det ikke er snakk om et brudd på lovverk, skriftlige etiske retningslinjer på arbeidsplassen eller etablerte etiske normer, så regnes det i lovens forstand ikke nødvendigvis som et varsel.
Du bør selvfølgelig si ifra om ting du mener er kritikkverdig, men arbeidsgiver eller organisasjon trenger ikke å behandle det som et varsel.
Hva er ikke et varsel?
Vær oppmerksom på at alle arbeidstaker kan ytre seg faglig, politisk eller kritisk om lønn, arbeidsmengde, fordeling av arbeidsoppgaver og alminnelige samhandlingsutfordringer, uten at dette regnes som varsling.
Det er først når arbeidstaker sier ifra eller ytrer seg om det loven definerer som et kritikkverdig forhold, at ytringen er et varsel.
Noen ganger kan det være vanskelig å avgjøre om et forhold er kritikkverdig eller ikke. Da kan den som vurderer å varsle, søke råd hos egen arbeidsgiver, verneombudet, tillitsvalgte eller ringe Arbeidstilsynet for veiledning.
Hvis jeg sier ifra om noe, må organisasjonen behandle det som et varsel?
Nei. Det kommer an på om det du sier ifra om regnes som et varsel i lovens forstand (dvs, brudd på lover og regler, brudd på skriftlige etiske retningslinjer eller etablerte etiske normer i samfunnet).
De aller fleste henvendelsene som kommer inn som et varsel, er i følge arbeidsgiverorganisasjonene egentlig personalsaker som har sitt utspring i uenigheter eller konflikter på arbeidsplassen. Dette skal selvfølgelig meldes i fra om og flagges, men havner i de aller fleste tilfeller ikke inn under begrepet "varsling" i lovens forstand.
På samme måte kan man melde inn noe som man tenker ikke er så alvorlig, men som faktisk viser seg å være en sak som f.eks. omhandler brudd på lovverk og som dermed blir et varsel.
Uansett så skal alle oppfordres til å melde fra om ting man oppfatter som kritikkverdig og på den måten etablere man en god ytringskultur. Uansett om det regnes som et varsel eller ikke.